Terugblik op de Week van de Circulaire Economie 2024

Van 11 t/m 16 maart 2024 was het de Week van de Circulaire Economie. Het bereiken van een circulaire economie is één van de belangrijkste thema’s binnen GP Groot.

Daarom organiseerden wij tijdens deze week drie workshops:

  1. Bio-based bouwen & circulair bouwen (in samenwerking met Gemeente Alkmaar)
  2. Circulair textiel (in samenwerking met Gemeente Alkmaar)
  3. Steigernetten: hoe kunnen we het inzamel- en recycleproces efficiënter inrichten? (in samenwerking met Brokkenmakers)

Elke workshop hielp de deelnemers verder op het gebied van circulariteit binnen hun organisatie en bood handvaten om concrete stappen te zetten. Benieuwd wat er per workshop is besproken? Hieronder vind je van iedere workshop een samenvatting.

Workshop bio-based & circulair bouwen

Samen met bouwbedrijven en aannemers bespraken we de mogelijkheden van bio-based en circulair bouwen. Wat kan er nu al? Waar stonden de deelnemers op het gebied van circulariteit? Waar hebben zij ondersteuning nodig en welke stappen zijn er al gezet?

Wat volgde was een inspirerende workshop met veel voorbeelden uit de praktijk:

  • Ooijevaar | bevlogen bouwers presenteerden hun ervaringen met de bio-based bouwproducten vlas, hennep en houtbouw.
  • Toekomst Groep vertelde over hun ervaringen met circulaire bouwproducten, waaronder circulair glas.
  • Schadenberg Bouw deelde welke stappen zij zetten om circulariteit volledig in hun organisatie op te nemen.
  • Studenten van Hogeschool InHolland toonden de eerste mooie onderzoeksresultaten om de schimmel mycelium te gebruiken als bouwmateriaal.

Meer weten over circulair bouwen en circulaire bouwmaterialen?

Download gratis brochure circulair bouwen

Workshop circulair textiel

Wat zijn de mogelijkheden voor circulair textiel in het bedrijfsleven? We namen de aanwezigen mee in de wet- en regelgeving over het recyclen van textiel. Hier kwamen vragen voorbij als:

  • Waarom is het nodig?
  • Waar moet je op letten?
  • Wat zijn aandachtspunten?

Ook deelden we onze kennis en ervaring over de mogelijkheden om textiel te recyclen. Tussendoor gingen de deelnemers zelf aan de slag en maakten ze inzichtelijk welke circulaire stappen zij en hun organisatie nu al kunnen zetten.

“Het was een inspirerende sessie, waarin veel vragen werden gesteld en enthousiast werd gereageerd op de recyclemogelijkheden van textiel. Daarmee is ons doel voor de sessie bereikt: bewustwording creëren over de mogelijkheden van circulair textiel in het bedrijfsleven en welke stappen men daar al in kan zetten,” vertellen onze collega’s Manon Kroes en Coraline Noordzij.

Meer weten over circulaire werkkleding?

Ontdek de mogelijkheden voor 100% circulaire werkkleding

‘Het steigernet sluiten’

Hoe kunnen we het inzamel- en recyclingproces van steigernetten verbeteren? Dit was de centrale vraag tijdens ons gesprek met diverse steigernetbouwers. Deze sessie organiseerden we samen met onze partner Brokkenmakers.

De uitkomsten van het gesprek?

  • De praktijkervaringen kwamen overeen: nu heerst nog de mindset dat na gebruik steigernetten niet meer nuttig zijn en daarom belanden ze bij het restafval. Terwijl ze door ze apart in te zamelen, juist heel goed gerecycled kunnen worden.
  • Hoe kunnen we die mindset veranderen?
  • Samenwerken is daarbij belangrijk. Alleen krijgen we de keten niet in beweging.
  • Door het delen van informatie en praktijkvoorbeelden.
  • Daarom gaan we de komende periode verschillende ideeën uit de sessie uitwerken. We blijven samen inzetten op steeds meer recycling en spreken elkaar later dit jaar opnieuw.
Caroline Noordzij

Meer weten over een specifiek onderwerp of heb je een vraag?

Neem contact op met Caroline Noordzij:
c.noordzij@gpgroot.nl | 088 472 0110