GP Groot infrarealisatie en de technische dienst zijn verhuisd van de Hoogeweg in Heiloo naar Alkmaar. Het pand waar het bedrijf in 1928 neerstreek wordt verlaten en ingeruild voor een gloednieuw onderkomen op een steenworp afstand van het kantoor van GP Groot inzameling en recycling aan de Boekelerdijk.

Gloednieuw? Jazeker. Maar ook weer niet helemaal. Want een groot deel van de verwerkte bouwmaterialen zijn voortgekomen uit diverse demontageprojecten van GP Groot circulair slopen. Zo maakt GP Groot haar missie ‘Samen maken we de cirkel rond’ in de praktijk waar. En daarmee vertelt dit gebouw een bijzonder mooi verhaal.

Door te werken met gerecyclede materialen, laat GP Groot de identiteit van ons bedrijf terugkomen in deze nieuwbouw. Dat is deels zichtbaar en deels niet zichtbaar. Wat niet zichtbaar is, is dat 30 procent van de gipsplaten bestaat uit gerecycled gips. Ook is er bijna 80.000 kilo gerecycled betongranulaat verwerkt in de betonplaten. En er is 1400 meter raggelwerk verwerkt in de binnenwanden van het kantoor. Zaken die wel in het oog springen zijn bijvoorbeeld de decorwanden in de vergaderkamer, waarvoor oude vloerdelen zijn gebruikt. De balie bij de entree en de wand van het trappenhuis zijn gemaakt van oud opgeschoond kozijnhout. De trap bij de technische dienst is getimmerd van oude tribunedelen. Verder zijn er gerecyclede kunststof gevelkozijnen en glazen wanden verwerkt en een oud schoolhek geplaatst bij het magazijn. Het totaal maakt dat als een bezoeker binnenkomt, meteen wordt ervaren hoe wij denken over het bouwen in de toekomst en het hergebruik van materialen. Kortom; hier past GP Groot toe wat er wordt gezegd en vertelt aan de buitenwereld.’’

Bijzonder proces
Samen met bouwbedrijf Tervoort uit Egmond is GP Groot de uitdaging aangegaan om bij deze nieuwbouw, daar waar dat mogelijk was, dus te werken met geoogste bouwmaterialen uit diverse sloopprojecten. Dat was ook voor de bouwer een nieuw fenomeen. Zodoende werd het een gezamenlijke zoektocht naar mogelijkheden en toepassingen. Met de kennis en wijsheid van nu, hebben de bedrijven het maximale gedaan van wat er kon. Tervoort is daar als bouwbedrijf geweldig in mee gegaan. Zelfs tijdens de bouw zijn nog ideeën ontstaan en groeide het besef. Dat is een bijzonder proces geweest. GP Groot laat zo circulariteit op de best denkbare manier zien.

Modern interieur
Om het nieuwe pand van binnen een ander karakter te geven dan het oude pand, is met een team van vijf mensen gewerkt aan het interieur.  Het team wilde niet dat het bestaande meubilair werd  opgepakt, een-op-een teruggeplaatst en weer doorgaan waar we gebleven waren. Omdat er meerdere bedrijfsonderdelen onder een dak zitten, heeft elke ruimte zijn eigen herkenbare uitstraling gekregen. Ook de bedrijfskantine heeft een gave uitstraling gekregen met de toepassing van Cortenstaal, afkomstig van een slooppand uit Alkmaar. Zo is de nieuwbouw een ware toonzaal van wat er allemaal kan met gerecyclede producten.

Meer weten over circulair slopen en de toepassingen? Neem contact op met Dick Sijm, projectleider GP Groot circulair slopen, d.sijm@gpgroot.nl

Tijdens de Week van de Circulaire Economie lanceren wij onze duurzaamheidspagina: gpgroot.nl/duurzaamheid. Hier nemen we onze relaties mee in circulair denken, om ze te informeren, inspireren en activeren.