Dag 4 van de Week van de circulaire economie!

Neste MY Renewable Diesel, geproduceerd uit 100 procent hernieuwbare grondstoffen, is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel. Het is een innovatie die de uitstoot van CO2 aanzienlijk verlaagt: tot 90 procent minder in vergelijking met traditionele fossiele diesel. En niet onbelangrijk, het is direct toepasbaar voor alle dieselvoertuigen. Daarmee is het een volwaardige dieselvervanger met een chemische samenstelling die nagenoeg gelijk is aan die van fossiele diesel.

Neste, een Fins bedrijf, is ’s werelds grootste producent van hernieuwbare brandstoffen. Dankzij een samenwerking met GP Groot energie is hun product nu ook verkrijgbaar bij inmiddels 12 tankstations van GP Groot. Daarmee is opnieuw een belangrijke stap gezet in de missie van het bedrijf om de cirkel van afval naar energie rond te maken. ,,Het past helemaal in onze visie’’, zegt commercieel manager Susan de Vree. ,,We willen onze klanten helpen circulair te ondernemen en de energietransitie te maken. Met Neste MY Renewable Diesel kunnen onze klanten de milieu- en klimaatprestaties van het bestaande wagenpark direct en significant verbeteren, zoals door de al eerder genoemde flinke CO2-reductie. Maar er is meer, want door de specifieke productiemethode van deze dieselvervanger is de verbranding vele malen schoner en, omdat de brandstof geen FAME (biodiesel) bevat, behoren ook houdbaarheidsproblemen tot het verleden. Wij zijn daarom erg enthousiast over de samenwerking met Neste en zien de verkoop van Neste MY Renewable Diesel op onze tankstations en bij thuisleveranties als een belangrijke stap naar emissievrije mobiliteit.’’

Neste MY kent geen mengbeperkingen. Het kan probleemloos gebruikt worden in combinatie met fossiele diesel of een conventionele biodiesel. De Vree: ,,Om het goede voorbeeld te geven zijn we voor het wagenpark van GP Groot energie en dat van GP Groot sloopwerken en saneringen, door werkzaamheden in de binnenstad, direct overgestapt op dit product. Maar ook een aantal gerenommeerde bedrijven en overheden in ons klantenbestand zijn deze fossielvrije diesel gaan gebruiken.”

HVO100
Neste MY is gemaakt van afvalvetten, restvetten en plantaardige oliën. We bieden het product aan bij 12 van onze tankstations en lopen hiermee voorop. Particulieren zijn nog wat afwachtend en dat heeft te maken met de geringe bekendheid. We werken er hard aan om deze te verbeteren. Er is al een behoorlijke vraag van de zakelijke markt en ook overheden zijn geïnteresseerd. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam. Die wil graag de duurzaamste hoofdstad van de wereld worden. Zo worden aannemers die deze brandstof gebruiken, beloond bij een aanbesteding en maken we er samen iets moois van. Neste MY is bovendien erg interessant voor situaties waarin diesel langdurig ligt opgeslagen, bijvoorbeeld bij het gebruik van noodstroomaggregaten. Het product is namelijk uitstekend langdurig houdbaar, schoon, winterhard en het is geurloos.

Meer informatie

Meer informatie over Neste MY Renewable Diesel? Bezoek dan de website van GP Groot energie of neem direct contact op met Susan de Vree: