Fossielvrij afval inzamelen met Neste My Renewable Diesel™

De wagenparken van GP Groot energie en GP Groot sloopwerken en saneringen rijden er al op. Nu is ook GP Groot inzameling en recycling gestart met het gebruik van deze fossielvrije dieselbrandstof. ‘’Zelf willen we het goede voorbeeld geven, dus maken we de eerste stap met het gebruik van Neste MY Renewable Diesel’’, zegt Jelle Bruinsma, Hoofd Planning bij GP Groot inzameling.

Samen met zijn collega Boyd Schooneman, Key Accountmanager bij GP Groot energie, verzorgt Jelle Bruinsma de overstap van de eerste voertuigen naar Neste My Renewable Diesel. “Deze brandstof is geschikt voor elke dieselmotor, er zijn technisch gezien dus geen beperkingen. Je hoeft niet te investeren in nieuwe voertuigen en materieel, dat maakt overstappen heel laagdrempelig. Voor ons is de overgang naar deze schone brandstof belangrijk. Op de eerste plaats omdat het past bij ons duurzaamheidsbeleid, op de tweede plaats omdat het van belang is bij aanbestedingen. Steeds meer opdrachtgevers stellen het gebruik van CO2-reducerende brandstoffen als eis.

Uitbreiding van het wagenpark: 24 nieuwe wagens op HVO
Dit jaar neemt GP Groot inzameling en recycling 24 nieuwe wagens in gebruik die gaan rijden op HVO-100 Neste My Renewable Diesel. Een van de nieuwste wagens is een mini-kraakperswagen. Deze wagen heeft als standplaats GP Groot inzameling en recycling in Vijfhuizen en heeft een vaste inzamelroute op IJburg.’’

Duurzame en fossielvrije brandstof
Neste MY Renewable Diesel™ is een 100% HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) dieselbrandstof, een synthetische diesel gemaakt van plantaardig afvalolie die geschikt is voor alle bestaande dieselmotoren. Deze schone, duurzame en fossielvrije brandstof heeft de zelfde chemische samenstelling en prestaties als reguliere diesel, maar zorgt voor 90 procent CO2-reductie en een forse vermindering van luchtvervuilende stoffen zoals fijnstof en stikstofoxiden.

Van afval naar energie
Energietransitie en de circulaire economie zijn de belangrijkste pijlers van de GP Groot Groep. “Op termijn hopen we onze klanten en onszelf te kunnen voorzien van brandstoffen uit afvalstromen die we inzamelen. Neste My Renewable Diesel™ sluit hier perfect op aan. We onderzoeken voortdurend de mogelijkheden om uit afvalstromen geproduceerde nieuwe brandstoffen en energieproducten aan te bieden, zoals synthetische diesels, waterstof en groene elektriciteit’’, licht Schooneman toe.

Op de foto Boyd Schoonhoven (l) en Jelle Bruinsma.

 

Wilt u ook uw wagenpark laten rijden op HVO 100 Neste My Renewable Diesel? Neem contact op met Boyd Schooneman, b.schooneman@gpgroot.nl

Liever onze ervaringen weten met het rijden op HVO 100? Neem dan contact op met Jelle Bruinsma, j.bruinsma@gpgroot.nl