Asbest

Bij GP Groot kunt u asbesthoudend en/of asbestverdacht materiaal aanleveren of laten afvoeren doormiddel van een asbest BigBag, bredere depot bag en of een gesloten container. Let er wel op dat u voor het slopen of het verwijderen van asbesthoudend of asbestverdacht materiaal uw gemeente informeert. 

Asbest verwijderen

Stofdeeltjes die vrijkomen bij de sloop of bewerking van asbest kunnen bij inademing ernstige aandoeningen zoals kanker en stoflongen veroorzaken. Een particulier mag 35 m2 geschroefde asbestplaten in de buitenlucht zelf verwijderen. Het slopen of verwijderen van asbesthoudend materiaal moet altijd vooraf worden gemeld bij uw gemeente.

Asbesthoudend afval

Asbest kunt u op verschillende plekken in en rondom het huis tegenkomen.

  • Asbest (golf-) platen -> Oude schuurtjes en stallen.
  • Vinylasbest -> Vinylzeil en vinyltegels geproduceerd tussen 1963 en 1983.
  • Verstevigend asbest -> Oude (betonnen) bloembakken, oude afvoerpijpen.
  • Asbesthoudend cement -> Oude boeren erven, oude funderingen.
  • Hittebestendig asbest -> Schoorsteenkanalen, ‘H’-pijpen op schoorstenen, oude gaskachels, strijkijzers, warmhoudplaatjes, Hittebestendig asbest rondom oude cv-ketels.

Schakel bij twijfel een asbestverwijderingsbedrijf in!

Asbest is niet altijd makkelijk te herkennen. Een deskundig asbestinventarisatiebedrijf kan met 100 procent zekerheid vaststellen of het materiaal asbest bevat. Bij hoeveelheden groter dan 35m2 is het verplicht om een asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen! Klik 'hier' om melding te maken bij uw gemeente. Voor het laten verwijderen van asbest kunt u eventueel contact opnemen met GP Groot infra op: 088 - 472 07 00 of het contactformulier invullen.

Asbest laten afvoeren?

Kunt u het asbest niet zelf brengen, dan kunt u het asbest laten afvoeren door GP Groot. Asbest wordt doormiddel van de volgende containersoorten ingezameld:

  • BigBag 1m³ (0.91 x 0.91 x 1.15 m)
  • Depot Bag 1,02m³ (3.10 x 1.10 x 0.30 m)
  • Container Bag (incl. gesloten containerzak)

Klik 'hier' en bekijk de asbest BigBag in onze webshop. 

Asbest zelf aanleveren?

Als u zelf asbest komt brengen, dan moet u het asbest aanleveren in de speciale dubbelwandige asbest depotbag.

Asbest BigBag

 

 

 

 

 

 Een depotbag is geschikt voor 20 a 25 golfplaten. Voor grotere hoeveelheden asbest afval heeft GP Groot speciale asbest containerzakken. Deze asbestcontainer met gesloten containerzak kunt u bestellen via onze klantenservice. Asbesthoudend materiaal dient buiten ons terrein verpakt te worden. Onverpakt asbest mogen wij niet accepteren!

Verscherpte maatregelen inzake verwerking asbest

Wij hanteren een maximaal stortgewicht van 10 ton in een containerdepotbag van maximaal 17 m3; of zoveel minder als nodig, om de bag onbeschadigd te kunnen lossen. Is de vracht bij inwegen boven dit gewicht, kunnen wij deze vracht niet te accepteren. De containerdepotbags moeten van dusdanige kwaliteit zijn, dat deze onbeschadigd gelost kunnen worden. Dit betekent dat er in ieder geval een liner van minimaal 0,2 mm in de bag moet zitten én de zak deugdelijk en helemaal is dichtgeknoopt

Meer informatie   

Voor meer informatie over asbest kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid of op de website van uw gemeente. Klik 'hier' voor de gemeente Alkmaar.